«Η Τιτανομαχία»

Αρχικά υπήρχε μόνο το Χάος. Από το Χάος γεννήθηκε η Γη και από τη Γη τα βουνά, η θάλασσα και ο Ουρανός με τον Ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια. Στη συνέχεια, ενώθηκαν η Γη και ο Ουρανός και απ’ αυτούς γεννήθηκαν οι Τιτάνες. Ο Ουρανός φοβόταν πως κάποιο από τα παιδιά του θα του έπαιρνε το θρόνο, γι’ αυτό τα έκλεισε όλα στα βάθη της γης. Ο γιος του ο Κρόνος, που ήταν ο πιο δυνατόν από τους Τιτάνες, τον νίκησε και έγινε ο αρχηγός του κόσμου.

Ο Κρόνος παντρεύτηκε τη Ρέα και γέννησαν τρεις θεούς και τρεις θεές. Ο Κρόνος όμως φοβόταν ότι κάποιο από τα παιδιά του θα του πάρει το θρόνο και μόλις αυτά γεννιόντουσαν, αυτός τα κατάπινε. Η Ρέα, που ήταν γυναίκα του, όταν γέννησε το έκτο τους παιδί, το Δια, το πήγε σε μια σπηλιά στην Κρήτη να μεγαλώσει και στο Κρόνο έδωσε να καταπιεί μια φασκιωμένη πέτρα.

Μόλις μεγάλωσε ο Διας πάλεψε με τον Κρόνο και τον ανάγκασε να βγάλει τα πέντε αδέρφια του που είχε καταπιεί. Τότε άρχισε ένας μεγάλος πόλεμος η Τιτανομαχία, δηλαδή η μάχη ανάμεσα στους θεούς και τους Τιτάνες, όπου νίκησαν οι θεοί. Έπειτα έγινε η Γιγαντομαχία, η μάχη δηλαδή μεταξύ των θεών και των Γιγάντων, όπου νίκησαν οι θεοί και ο Διας έγινε ο κυρίαρχος όλου του κόσμου. Ο Διας παντρεύτηκε την Ήρα και εγκαταστάθηκαν μαζί με τα αδέρφια του στον Όλυμπο.