«Ο Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα»

Κάποτε ο Προμηθέας, που ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους, έκλεψε από το εργαστήρι του Ηφαίστου τη φωτιά και τους την έδωσε. Ο Δίας τότε για να

τον τιμωρήσει, τον έδεσε σ’ ένα βράχο στον Καύκασο και έστειλε έναν αετό κάθε μέρα να του τρώει το συκώτι. Όταν ο Ηρακλής πέρασε από κει, τον ελευθέρωσε.

Ο Δίας όμως που ήταν εξοργισμένος θέλησε να τιμωρήσει τους ανθρώπους γι’ αυτό τους έστειλε την Πανδώρα, η οποία ονομάστηκε έτσι γιατί οι θεοί της έδωσαν δώρα. Η Πανδώρα είχε ένα πιθάρι, όπου ήταν κλεισμένες όλες οι συμφορές. Όταν η Πανδώρα άνοιξε το κουτί βγήκαν έξω όλες οι συμφορές, όμως κάτω-κάτω στο πιθάρι υπήρχε η Ελπίδα που έδινε θάρρος στους ανθρώπους να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Ο Δίας όμως δε σταμάτησε εκεί και έφερε κατακλυσμό για να εξαφανίσει τους ανθρώπους. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα κατάφεραν να σωθούν γιατί κλείστηκαν σε μια κιβωτό στην κορυφή του Παρνασσού. Όταν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα ζήτησαν από το Δία συντροφιά, τότε αυτός τους συμβούλεψε να ρίχνουν πίσω τους πέτρες χωρίς να τις κοιτάζουν. Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας γίνονταν άντρες και οι πέτρες που πετούσε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες. Από την Πύρρα και το Δευκαλίωνα γεννήθηκε ο πρώτος Έλληνας.