«Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης»

Ο Αίολος, που ήταν ο θεός των ανέμων είχε φιλοξενήσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του για ένα μήνα. Πριν ξεκινήσουν ο Αίολος τους έδωσε ένα ασκί που μέσα είχε κλείσει τους άγριους ανέμους.

Ενώ κόντευαν να φτάσουν στην Ιθάκη και ο Οδυσσέας κοιμόταν, οι σύντροφοί του άνοιξαν το ασκί, οι άνεμοι βγήκαν από μέσα και τους πήγε στη χώρα των Λαιστρυγόνων. Στο λιμάνι των Λαιστρυγόνων μπήκαν τα έντεκα καράβια, εκτός από εκείνο του Οδυσσέα. Οι Λαιστρυγόνες βύθισαν τα καράβια κι έφαγαν τους ανθρώπους που ήταν μέσα.

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί που γλίτωσαν έφτασαν στο νησί  της μάγισσας της Κίρκης. Όταν οι σύντροφοι του Οδυσσέα κατέβηκαν από το καράβι για να εξερευνήσουν το μέρος, βρήκαν το παλάτι της Κίρκης και αυτή τους έδωσε να πιουν ένα μαγικό ποτό. Στη συνέχεια κούνησε το μαγικό της ραβδί και τους μεταμόρφωσε σε γουρούνια. Ένα σύντροφος όμως γλίτωσε και έτρεξε να ειδοποιήσει τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας πήγε στο παλάτι για να ελευθερώσει τους συντρόφους του. Όταν η Κίρκη σήκωσε το ραβδί της για να μεταμορφώσει τον Οδυσσέα αυτός την ανάγκασε να ξανακάνει τους συντρόφους τους ανθρώπους. Ο Οδυσσέας έκατσε για αρκετό καιρό στο νησί της Κίρκης και πριν φύγουν τον συμβούλεψε να πάει στον Άδη, να βρει το μάντη Τειρεσία και να τον ρωτήσει πώς θα φτάσει στην Ιθάκη.